Toplotne črpalke in njihova cena

Toplotne črpalke postajajo vse bolj priljubljen način ogrevanja ali ohlajanja ozračja, saj so odlične alternative starejšim napravam na tem področju. Lahko jih uporabljamo kot edini vir toplote v stanovanju ali hiši, ali pa le za dodatno ogrevanje v kombinaciji z solarnimi paneli.

Same naprave so priljubljene predvsem zaradi velikega izkoristka in nizke cene. Cena toplotne črpalke je lahko dokaj ugodna in se giblje okoli 800 do 1700€, kar glede na izkoristek ni veliko. V primeru, da želimo ogrevati celotno stanovanje pa moramo poskrbeti predvsem za dobro izolacijo prostora, saj se naša investicija v nasprotnem primeru ne bo zelo obrestovala.

Poznamo več vrst toplotnih črpalk, najbolj pogoste pa so naprave za ogrevanje sanitarne vode, kjer so prihranki z pravo metodo res veliki. Ponudba naprav na trgu je ogromna, tu velja omeniti podjetje Tersus, ki je ekskluzivni zastopnik in distributer toplotnih črpalk znanih proizvajalcev naprav za ogrevanje prostorov v Sloveniji.

Pri izbiri načina ogrevanja s toplotno črpalko v neki meri skrbimo tudi za okolje, saj je izpust škodljivih CO2plinov v ozračje mnogo manjši kot pri ostalih napravah. Pri delovanju črpalka koristi obnovljive vire energije, saj hladen zrak prevaja v toplega in obratno. Poraba energije za delovanje toplotne črpalke je nizka, če pa za poganjanje uporabimo še lastno sončno elektrarno katere souporaba je zelo smiselna, skoraj izničimo stroške elektrike.

Mnogo ljudi je mnenja,da so toplotne črpalke preglasne, mogoče so res glasnejše od klimatskih naprav vendar tehnologija napreduje zelo hitro, proizvajalci pa neprestano delajo na tem, da zmanjšajo hrup ter izboljšajo učinkovitost. Moderne toplotne črpalke tako delujejo veliko tišje kot prvi modeli, ki so se pojavili na trgu in če je nimamo nameščene tik ob oknu spalnice, to ne predstavlja nikakršnega problema. Najbolje da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo prestavil trenutno ponudbo naprav na trgu, njihove prednosti ter slabosti ter načine vgradnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 3 =

CommentLuv badge